Linbakst

''Vi har tro på en bedre fremtid! ​

Disse brødene kan virkelig gjøre en forskjell for både helse og miljø''

HVEM ER VI?

HVEM ER VI?

Vi, Dominika og Håkon, er et kjærestepar med bakgrunn og utdannelse innen økologi. Vår reise startet med et ønske om at det skal være enkelt å spise sunt og bærekraftig. Interessen for ernæring, helse og et bærekraftig liv, la grunnlaget for å utvikle et produkt som takler ulike livsstil-utfordringer i en moderne verden. Vårt ønske var å skape et brød med gode helsefordeler, som kan spises av alle uavhengig av allergener eller helseutfordringer.

Linfrø er svært næringsrike, de inneholder blant annet omega-3, vitaminer og flere mineraler. Derfor startet vår reise med å undersøke mulighetene for å bruke linfrø som en mel-erstatter. Vårt ønske var å beholde den rike ernæringsprofilen i linfrøene. Vi har derfor utviklet en spesiell brødoppskrift som ivaretar linfrøenes helsefordeler.

Det skal være trygt å spise sunt. Det finnes flere påstander om at det ikke er sunt å spise for mye linfrø. Derfor kan vi forsikre deg om at vi i Linbakst har utviklet en produksjonsmetode som gjør det trygt og helsefremmende å spise større mengder av linfrø. 

I dag er vi etablert på en gård i Trøndelag, Permalin, som drives økologisk og bærekraftig. Det er også her vi har etablert vårt eget bakeri. Vår produksjon har fokus på helse og miljø. Alle våre produkter er glutenfrie, lave på sukkerarter og økologiske.

Dominika og Håkon

Vi i Linbakst ønsker å gjøre verden

LITT BEDRE

Derfor vil vi være med på å oppfylle noen av

FNs BÆREKRAFTMÅL

FOR MER INFORMASJON, KLIKK PÅ MÅLENE

Økologisk linbrød

Vi er et kjærestepar som nylig etablerte oss i Ingdalen på en bærekraftig gård Permalin, her har vi bygget vårt eget alternative bakeri hvor vi produserer kun glutenfritt og med fokus på helse og miljø.
Tidligere var vi en studentbedrift, med utdanningsbakgrunn i økologi, og sammen har vi klart å utvikle en særegen oppskrift med en spesiell metode som takler ulike livsstil-utfordringer i en moderne verden. ​

Vår visjon er å gjøre det enklere for folk å spise sunt og bærekraftig.

VÅR HISTORIE

Vi er et kjærestepar som begge studerer økologi. Vi er svært interessert i ernæring, og dermed startet Linbakst sin reise da vi begynte å undersøke muligheten for å bruke linfrø som melerstatter. Inspirasjonen hentet vi fra andre brødoppskrifter.

I prosessen oppdaget vi at lin fungerte svært godt. Gjennom et halvt år eksperimenterte og videreutviklet vi ingredienslisten og teknikkene involvert i bearbeidingsprosessen. Det var også svært viktig for oss å lese relevant vitenskapelig litteratur for inspirasjon til hva vi kunne gjøre for å maksimalisere effekten fra den sunne ernæringsprofilen til linfrø. Til slutt kom vi frem til en oppskrift vi mener fungerer svært godt.

Mange av våre venner og slektninger var overrasket over hvor godt brødet smakte, til tross for at det er helt mel- og kornfritt. Ved å se på utvalget i markedet var det tydelig at ingenting lignende eksisterte, og vi kunne fylle denne store nisjen. Sommeren 2018 startet vi og i dag har vi solgt rundt 2000 brød. Vi samarbeider med noen kafeer, hoteller, helsekostbutikker og vi er på utkikk etter flere samarbeidspartnere.

AMBISJONER

Våre ambisjoner er å nå ut i Skandinavia. Slik at vi kan gjøre det lettere for folk å kunne spise sunnere, oppmuntre til økologiske tankesett i matvareproduksjonen og redusere matsvinn.

ERNÆRING OG ANTINÆRINGSSTOFFER

Som vi kan se i ernæringsinnholdet til våre produkter er profilen veldig bra. Majoriteten av kaloriinnholdet kommer av Omega-3 fettsyrer (ALA) og minoriteten kommer av karbohydrater. Dette forhindrer unødig blodsukkerforstyrrelse gjennom fordøyelsen og gir økende følelse av metthet og energi som varer ut dagen. Vi kan også se alle vitaminene og mineralene som overstiger 15% av referanseverdien, og disse spiller viktige roller i metabolske prosesser. Helsemyndighetene råder oss til å ikke spise mer enn to spiseskjeer linfrø om dagen, grunnet deres naturlige høye innhold av blåsyre.

Vi i Linbakst har utviklet en metode som takler dette antinæringsstoffet ved å redusere blåsyre-innholdet med 97% (dokumentert fra et sertifisert laboratorium), dette betyr at man kan trygt nyte våre brød uten å komme nær terskelverdiene som er anbefalt. Linfrø har også noe innhold av fytinsyre, en syre som binder seg til, og forhindrer opptak av, mineraler som Jern, Kalsium, Kalium, Magnesium osv. Dette antinæringsstoffet kan løses ut i vann og fordampes bort, noe som våre produksjonsprosesser innebærer.

HOLDBARHET OG MATSVINN

Våre brød holder seg opp til 12-14 dager i kjøleskapet, og i ubestemt tid i fryseren, uten at smak eller konsistens blir dårlig påvirket. Dette kommer primært av at linfrøene har mange antibakterielle og antisopp egenskaper som forhindrer at brødet vårt blir dårlig med en gang.

Ferskheten holder seg så bra. Man kan tine linbrødet, kutte det opp i brødskiver og legge de tilbake i fryseren, uten at dette merkes på smaken.

I tillegg pakker vi brødene våre i fryseposer av bioplast fra Maistic, og med dette kan vi forhindre unødig oksidasjon av fettsyrene uten å bidra til økt bruk av plastikk.

I Norge er det sagt at vi kaster bortimot 140 000 brødvarer HVER DAG, dette kommer av at vanlig brød smaker best i et kort tidsvindu etter produksjonen. Vårt brød passer ikke i en slik matsvinnsprosess, da holdbarheten er såpass god at det ikke må spises opp på 3-4 dager for å hindre at det blir dårlig.

LINFRØ, EN ØKOLOGISK FAKTOR

Dyrking av lin har en lang tradisjon i Norge, men i nyere tider har fokuset skiftet bort fra planten og mer mot kornprodukter og mat for husdyr. Dette er litt synd fordi linplanten fungerer svært symbiotisk med sine omgivelser på grunn av tre viktige årsaker:

1. Linplantene har fine blomster som fungerer symbiotisk med de slitende bie-populasjonene.

2. De krever ikke sprøytemidler for sopp eller andre

ER DET SUNT Å SPISE SÅ MYE LINFRØ?

Det finnes mange påstander om at det ikke er sunt å spise mer enn 1-2 spiseskjeer linfrø om dagen på grunn av blåsyre. Dette er sant når det gjelder rå linfrø.

Vi i Linbakst har bakgrunn i naturvitenskap, og vi har utviklet en spesifikk prosess som reduserer blåsyre-innholdet med minst 97%. Disse verdiene har vi fått verifisert av et sertifisert laboratorium. Dette betyr at man må spise hele 2 Linbakst brød hver dag for å nå de tilsvarende blåsyre-verdiene man finner i 1-2 spiseskjeer rå linfrø.

Dermed er blåsyre-verdiene ikke noe å tenke på, og dere kan nyte alle de positive helseeffektene man får ved å spise bakevarene våre!

KJÆRLIGHET I HVER BIT, SUNNHET I HVER SKIVE

Vårt brød - din medisin ​

Våre bakevarer er høye på Omega-3 (ALA) fettsyrer, lavkarbo, glutenfrie, melkefrie, fiberrike og en kilde til proteiner. Kaloririkt uten blodsukkerforstyrrelser.​ I hver skive kan du også nyte vitaminer og mineraler.

MINST MULIG MILJØPÅVIRKNING

Vi i Linbakst bryr oss om klima & miljø. Derfor bruker vi de beste rå varene med minst mulig belasting på naturen rundt oss.

1. Vi bruker lokalproduserte og/eller økologiske hovedingredienser.
2. Lokal på grunn av:
3. Støtte lokale matprodusenter for en mer selvbærende matproduksjon i Norge.
4. Mindre transportledd fra produsent til oss, fører til mindre klimagassutslipp i transportsektoren.
5. Økologisk på grunn av:
6. Ansvarsfulle dyrkemetoder og etisk dyrebehandling
7. Bedre kvalitet av produktene
8. Mindre skadelig for de lokale økosystemene og deres biologiske mangfold

HVORDAN VI I LINKBAKST TAKLER FNs BÆREKRAFTSMÅL

Mål 3: God helse

Linbakst sine ferdige produkter er matvarer som promoterer god helse hos de fleste som kan spise våre produkter dette er blant annet fordi:

1) De har ingen gluten, et proteinkompleks som nyere forskning indikerer kan forårsake mange negative helseeffekter *1*2 .

2) Hovedenergikilden kommer av fett, mer spesifikk Omega-3 fettsyrer. En energikilde som ikke påvirker blodsukkernivået ditt og som varer mye lengre enn karbohydrater, en energikilde som i store mengder over lengre tid fører til vektøkning, senket insulinfølsomhet, kronisk inflammasjon, økt risiko for hjerte- og karsykdommer og diabetes og mye, mye mer.

3) De er lave på Omega-6 i forhold til Omega-3, dette reduserer inflammasjon og forbedrer hjerte- og hjernefunksjoner.

4) De inneholder høyt innhold av både løselig og ikke-løselig fiber, dette er ufordøyelige (av oss) plantestoffer som kan fermenteres i tarmen og hjelpe til med å bygge opp en sunn bakterieflora.

5) De er en kilde til mange vitaminer og mineraler som spiller viktige roller i å opprettholde kroppens metabolisme

6) De er en kilde til proteiner med en full profil av essensielle aminosyrer.

7) De inneholder ingen farlige eller usunne tilsetningsstoffer. En sunnere befolkning er viktig for et sunnere og mer bærekraftig samfunn. Dersom vi skal finne innovative løsninger til verdens nåværende problemer, trenger vi mennesker som er frigitt av byrden som er forårsaket av dårlige råd fra helsemyndighetene, og som sine innovative hjerner kan fungere optimalt i prosessen.

*1 Soaresa, F.L.P. et al. 2013. Gluten-free diet reduces adiposity, inflammation and insulin resistance associated with the induction of PPAR-alpha and PPAR-gamma expression. Journal of Nutritional Biochemistry 24:1105-1111.
*2 Hansen, L.B.S. et al. 2018. A low-gluten diet induces changes in the intestinal microbiome of healthy Danish adults. Journal of Nature 9:4630

Mål 12: Ansvarlig forbruk og produksjon

Produksjon
Vår produksjon innebærer bruk av økologiske og norsk-produserte råvarer for å forhindre både unødige transporttrinn (klimautslipp) og uansvarlige produksjonsmetoder. Vår produksjonsmetode reduserer innholdet av naturlige antinæringsstoffer som cyanogeniske glykosider (forløpere til blåsyre) med ca. 97%.

Forbruk
Matsvinn er et stort problem i den vestlige verden. I Norge kastes det bortimot 140 000 brød… HVER DAG. Dette er et forferdelig problem, ikke bare er over-forbruk av det som faktisk forbrukes altfor høyt, men på toppen av det hele kastes mye for å behandles som avfall (ting man ønsker å bli kvitt). Vi i Linbakst produserer bakevarer med en holdbarhet som er uhørt på det norske markedet. I kjøleskapet kan brødet holde seg i opp til to uker etter produksjon. I Fryseren holder brødet seg i veldig lang tid uten at det påvirker verken smak, ferskhet eller konsistens. Dette betyr at man kan kjøpe vårt produkt uten å bidra til det unødvendige problemet matsvinn.

Mål 14: Liv under vann

Plastikk og mikroplast (veldig små biter av plastikk) er et økende problem i verdens hav. Disse plastikkbitene svelges av både små og store organismer som er helseskadelig for dem, og stoffene akkumuleres oppover i næringskjeden og påvirker mennesker negativt i tillegg. Vårt samfunn har to valg for å fikse disse problemene:

1) Vi kan fysisk fjerne de fra havene, og det er mye positivt som skjer her.

2) Vi kan redusere behovet for plastikk og heller fokusere på alternativer som bioplast

I vår produksjon bruker vi poser av bioplast fra Maistic® for å pakke brødene i, for å holde de lufttette. Disse posene er komposterbare og brytes ikke ned til mindre biter av plastikk. Alternativ til fiske-omega-3

Overfisking og unødig utnyttelse av marine populasjoner har blitt et stort problem, og med surere hav med flere giftstoff vil disse populasjonene slite enda mer enn før i kommende år. Våre brød er høye på omega 3 fettsyrer (ALA), kroppen kan konvertere noen av disse korte fettsyrene til EPA og DHA som har veldig mange positive fordeler for mennesker. Ved å spise Linbakst sine brød kan man delvis dekke de daglige Omega-3 (EPA og DHA) nivåene som kroppen trenger uten at dette negativt påvirker den nåværende fiskebestanden.

Mål 15: Liv på land

I vår produksjon støtter vi dyrking av lin i det Norske jordbrukslandskapet. Linplanten er en veldig genial plante og vokser veldig bra i nordisk klima. Lin fungerer symbiotisk med mange økologiske faktorer:

1) Dyrkingen produserer hundrevis blomster per mål, og dette produserer nektar for en slitende biepopulasjon som ellers ikke mottar noen næring fra konvensjonelle dyrkeplanter (gress til husdyr, havre, hvete osv.).

2) Dyrkingen krever svært lite sprøytemidler. Planten har naturlige forsvarsmidler som effektivt holder patogenese-mikroorganismer som påfører sykdom unna, så de kan beholde sine symbiotiske forhold med gode mikroorganismer. Det er også mange hypoteser som sier at bienes naturlige immunforsvar styrkes av sopparter man finner skog, og disse soppartene blir skadet av mange soppmidler brukt. Dette er en av forklaringsmodellene som forteller hvorfor biepopulasjonene dør ut, og kan effektivt hindres ved økende dyrking av lin i jordbrukssektoren. Dette gjør det også lett å dyrke planten økologisk

3) Planten er lite krevende når det kommer til gjødsling og vanning, dette reduserer både jordbruksavrenning og lokalt sur nedbør (fra NH4 +) som virker svært negativt på lokale økosystemer (spesielt ferskvannssystemene).

MEDIA OG PRESSE

Mål 3: God helse

Linbakst sine ferdige produkter er matvarer som promoterer god helse hos de fleste som kan spise våre produkter dette er blant annet fordi:

1) De har ingen gluten, et proteinkompleks som nyere forskning indikerer kan forårsake mange negative helseeffekter *1*2 .

2) Hovedenergikilden kommer av fett, mer spesifikk Omega-3 fettsyrer. En energikilde som ikke påvirker blodsukkernivået ditt og som varer mye lengre enn karbohydrater, en energikilde som i store mengder over lengre tid fører til vektøkning, senket insulinfølsomhet, kronisk inflammasjon, økt risiko for hjerte- og karsykdommer og diabetes og mye, mye mer.

3) De er lave på Omega-6 i forhold til Omega-3, dette reduserer inflammasjon og forbedrer hjerte- og hjernefunksjoner.

4) De inneholder høyt innhold av både løselig og ikke-løselig fiber, dette er ufordøyelige (av oss) plantestoffer som kan fermenteres i tarmen og hjelpe til med å bygge opp en sunn bakterieflora.

5) De er en kilde til mange vitaminer og mineraler som spiller viktige roller i å opprettholde kroppens metabolisme

6) De er en kilde til proteiner med en full profil av essensielle aminosyrer.

7) De inneholder ingen farlige eller usunne tilsetningsstoffer. En sunnere befolkning er viktig for et sunnere og mer bærekraftig samfunn. Dersom vi skal finne innovative løsninger til verdens nåværende problemer, trenger vi mennesker som er frigitt av byrden som er forårsaket av dårlige råd fra helsemyndighetene, og som sine innovative hjerner kan fungere optimalt i prosessen.

*1 Soaresa, F.L.P. et al. 2013. Gluten-free diet reduces adiposity, inflammation and insulin resistance associated with the induction of PPAR-alpha and PPAR-gamma expression. Journal of Nutritional Biochemistry 24:1105-1111.
*2 Hansen, L.B.S. et al. 2018. A low-gluten diet induces changes in the intestinal microbiome of healthy Danish adults. Journal of Nature 9:4630

Mål 12: Ansvarlig forbruk og produksjon

Produksjon
Vår produksjon innebærer bruk av økologiske og norsk-produserte råvarer for å forhindre både unødige transporttrinn (klimautslipp) og uansvarlige produksjonsmetoder. Vår produksjonsmetode reduserer innholdet av naturlige antinæringsstoffer som cyanogeniske glykosider (forløpere til blåsyre) med ca. 97%.

Forbruk
Matsvinn er et stort problem i den vestlige verden. I Norge kastes det bortimot 140 000 brød… HVER DAG. Dette er et forferdelig problem, ikke bare er over-forbruk av det som faktisk forbrukes altfor høyt, men på toppen av det hele kastes mye for å behandles som avfall (ting man ønsker å bli kvitt). Vi i Linbakst produserer bakevarer med en holdbarhet som er uhørt på det norske markedet. I kjøleskapet kan brødet holde seg i opp til to uker etter produksjon. I Fryseren holder brødet seg i veldig lang tid uten at det påvirker verken smak, ferskhet eller konsistens. Dette betyr at man kan kjøpe vårt produkt uten å bidra til det unødvendige problemet matsvinn.

Mål 14: Liv under vann

Plastikk og mikroplast (veldig små biter av plastikk) er et økende problem i verdens hav. Disse plastikkbitene svelges av både små og store organismer som er helseskadelig for dem, og stoffene akkumuleres oppover i næringskjeden og påvirker mennesker negativt i tillegg. Vårt samfunn har to valg for å fikse disse problemene:

1) Vi kan fysisk fjerne de fra havene, og det er mye positivt som skjer her.

2) Vi kan redusere behovet for plastikk og heller fokusere på alternativer som bioplast

I vår produksjon bruker vi poser av bioplast fra Maistic® for å pakke brødene i, for å holde de lufttette. Disse posene er komposterbare og brytes ikke ned til mindre biter av plastikk. Alternativ til fiske-omega-3

Overfisking og unødig utnyttelse av marine populasjoner har blitt et stort problem, og med surere hav med flere giftstoff vil disse populasjonene slite enda mer enn før i kommende år. Våre brød er høye på omega 3 fettsyrer (ALA), kroppen kan konvertere noen av disse korte fettsyrene til EPA og DHA som har veldig mange positive fordeler for mennesker. Ved å spise Linbakst sine brød kan man delvis dekke de daglige Omega-3 (EPA og DHA) nivåene som kroppen trenger uten at dette negativt påvirker den nåværende fiskebestanden.

Mål 15: Liv på land

I vår produksjon støtter vi dyrking av lin i det Norske jordbrukslandskapet. Linplanten er en veldig genial plante og vokser veldig bra i nordisk klima. Lin fungerer symbiotisk med mange økologiske faktorer:

1) Dyrkingen produserer hundrevis blomster per mål, og dette produserer nektar for en slitende biepopulasjon som ellers ikke mottar noen næring fra konvensjonelle dyrkeplanter (gress til husdyr, havre, hvete osv.).

2) Dyrkingen krever svært lite sprøytemidler. Planten har naturlige forsvarsmidler som effektivt holder patogenese-mikroorganismer som påfører sykdom unna, så de kan beholde sine symbiotiske forhold med gode mikroorganismer. Det er også mange hypoteser som sier at bienes naturlige immunforsvar styrkes av sopparter man finner skog, og disse soppartene blir skadet av mange soppmidler brukt. Dette er en av forklaringsmodellene som forteller hvorfor biepopulasjonene dør ut, og kan effektivt hindres ved økende dyrking av lin i jordbrukssektoren. Dette gjør det også lett å dyrke planten økologisk

3) Planten er lite krevende når det kommer til gjødsling og vanning, dette reduserer både jordbruksavrenning og lokalt sur nedbør (fra NH4 +) som virker svært negativt på lokale økosystemer (spesielt ferskvannssystemene).

Ønsker du å motta vårt nyhetsbrev?